Coneix el riu

Els ocells i els rius

Entre la fauna vertebrada, els ocells són el grup més abundant a tots els ambients naturals del nostre país. Els rius, lluny de ser-ne cap excepció, acullen moltes espècies d’ocells: unes hi van a menjar, hi nien o hi reposen, altres ressegueixen el curs del riu com a ruta migratòria entre els continents europeu i africà.

Les migracions

La presència d’ocells als rius és molt patent a l’hivern. Els arbres sense fulles ens deixen veure aquests habitants que, a més, són més abundants i, en general, de mida més grossa que els que hi sol haver quan fa més bon temps. A la primavera i a l’estiu, en canvi, no se’n veuen tant però se n’hi senten cantar molts perquè les fulles els protegeixen. Si no som experts en cants, la seva identificació esdevé relativament complexa.

Ocells hivernants

El corb marí gros, que es reprodueix i passa l’estiu al nord-est d’Europa, és un hivernant comú als països mediterranis, on el clima és més temperat.

Corb marí gros

Phalacrocorax carbo

Agró blanc

Egretta alba

Cuereta torrentera

Motacilla cinerea

Tallarol de casquet

Sylvia atricapilla

Bernat pescaire

Ardea cinerea

Pit-roig

Erithacus rubecula

Gavià argentat

Larus michahellis

Cuereta blanca vulgar

Motacilla alba

Ocells estivals

El martinet de nit fa niu als boscos de ribera al sud d’Europa i l’Àsia, però migra cap a l’Àfrica i el sud de l’Àsia per passar-hi l’hivern.

Martinet de nit

Nycticorax nycticorax

Martinet blanc

Egretta garzetta

Oreneta vulgar

Hirundo rustica

Oreneta cuablanca

Delichon urbica

Corriol petit

Charadrius dubius

Rossinyol

Luscinia megarhynchos

Xivitona

Actitis hypoleucos

Oriol

Oriolus oriolus

Ocells residents tot l"any

El blauet troba a les nostres latituds una temperatura i unes condicions que li són òptimes per residir-hi durant tot l’any, sobretot en rius i altres masses d’aigua.

Blauet

Alcedo atthis

Ànec collverd

Anas platyrhynchos

Mallerenga carbonera

Parus major

Cargolet

Troglodytes troglodytes

Mallerenga blava

Parus caeruleus

Polla d’aigua

Gallinula chloropus

Raspinell comú

Certhia brachydactyla

Merla

Turdus merula

Mallerenga cuallarga

Aegithalos caudatus

Picot verd

Picus viridis

Esplugabous

Bubulcus ibis

Mosquiter comú

Phylloscopus collybita

Rossinyol bord

Cettia cetti

El canvi climàtic

L’escalfament del planeta els darrers decennis està causant alteracions molt notables en l’estructura i el funcionament dels sistemes naturals. En el context particular de la regió mediterrània, és difícil identificar canvis en els rius relacionables amb el canvi climàtic perquè aquests ja estan molt regulats i alterats per captacions excessives i infraestructures diverses. Deixant això de banda, estudis recents semblen indicar que ja estan augmentant les situacions de cabals baixos als rius i la freqüència d’esdeveniments extrems, des de sequeres a cops de riu. Pel que fa als ocells, ja es detecten cants nupcials i activitat reproductiva amb una o dues setmanes d’avançament i migracions amb avançaments i retards. Això pot comportar, per exemple, males sincronitzacions amb la disponibilitat d’aliment, tant si és d’origen vegetal (fruits) com animal (emergència d’insectes aquàtics, activitat d’amfibis, rosegadors, altres espècies d’ocells, etc).

Descarrega’t aquest contingut en PDF

Il·lustracions: © Toni Llobet i Martí Franch

Gravacions i àudio: © Eloïsa Matheu

免责声明:本文仅代表文章作者的个人观点,与本站无关。其原创性、真实性以及文中陈述文字和内容未经本站证实,请读者仅作参考,并自行核实相关内容。如发现有害或侵权内容,请联系邮箱:jubao@pinlue.com,我们将在第一时间进行核实处理。

http://image95.pinlue.com/image/60.jpg
分享
评论
首页